De flesta av oss är bra på att drömma, planera och sätta upp mål som vi aldrig når. Och det spelar egentligen ingen roll vad det handlar om. Vi drar igång ett projekt, men vi slutför det sällan eller aldrig. Orsaken till det stavas brist på motivation och uthållighet – eller på ren svenska; vanlig jävlar anamma. Flera studier har visat att hemligheten med att nå sina mål består av 80 % vilja och 20 % av rena handlingar.
Så här gör du för att bli tuffare mentalt och ta nya tag när du stöter på motstånd:
1. Skapa ett mål bortom det som du vill uppnå
Skapa en vision av vad du vill åstadkomma som är större än ditt ego innan du börjar. Det betyder att du måste ha ett mål som sträcker sig bortom ditt eget slutmål. Säg till exempel att du lär dig ett nytt språk för att bättre kunna kommunicera med din partner som inte kan svenska. Det gör att du anstränger dig lite mer än att bara plugga för att lära dig ett nytt språk – du vet att framtiden för ert förhållande hänger på att ni kan prata med varandra, alltså blir din språkträning mer än bara ett halvhjärtat försöka att lära dig ett nytt språk. Genom att flytta fokus från hur svår uppgiften är till vad du kan uppnå blir det också lättare att motivera dig till att kämpa vidare när det tar emot.
När du har ett specifikt och väl definierat mål påverkas du av RAS (Reticular Activating System) i kroppen som hjälper vår hjärna att välja ut vilken information som vi ska fokusera på och vilken som vi kan ignorera. Kort sagt, det är då dina tankar fokuserar energin på att nå det uppsatta målet istället för att hänga upp sig på distraktioner som rädsla, oro och tvivel.
2. Be om hjälp
Det ligger mycket sanning i uttrycket som säger ”Om du vill åka snabbt, åk ensam. Om du vill komma långt, så åk tillsammans med andra”. Kontentan är att vi behöver hjälp, stöd och uppmuntran för att nå ända fram ibland. Att be om hjälp är inte ett tecken på svaghet, utan på verklig självinsikt. Alla behöver en stöttande hand ibland, så var inte rädd för att be om råd om du kör fast.
3. Lär dig att styra dina tankar
Författaren Carol Dweck tillbringade 20 år med att göra research för sin bok ”Mindset”. I den har hon kommit fram till att människan har en av två olika typer av attityd när vi ställs inför en uppgift. Antingen sporras vi av svårigheter och motiveras av motstånd eller så är vi övertygade om att vi är födda med vissa talanger och begränsningar och att det inte finns något vi kan göra för att påverka det utgångsläget. Våra förutsättningar är alltså gjutna i cement – positiva eller negativa. Vilken typ är du?
Det går att lära sig att tänka om och styra sina tankar till ett mer positivt tankesätt och fokusera på att allt går att påverka till det bättre om du bara vill och är beredd att lägga ned den tid och de ansträngningar som krävs för att nå dit.
Tänk: ”Jag kan göra allt jag vill” istället för ”Jag är den jag är och kan inte ändra på det”.
Tänk: ”När jag misslyckas, så lär jag mig nya saker” istället för ”Det är ett bevis på att jag inte är bra nog när jag misslyckas”.
Tänk: ”Mina ansträngningar och min attityd avgör om jag ska lyckas eller misslyckas” istället för ”Mina förmågor avgör allting”.
Tänk: ”När jag stöter på motstånd, biter jag ihop och fortsätter” istället för ”När det tar emot, så ger jag upp”.
4. Gör ett schema
Hemligheten med att lyckas är att jobba efter ett schema. Men märk väl att det handlar om ett schema, inte om en ”Att göra”-lista. Skillnaden mellan de två är helt avgörande.
”Att göra”-listor är bra i teorin, men fungerar sämre i verkligheten. En orsak är att en ”Att göra”-lista inte har några deadlines. Det handlar bara om att vi skriver upp en massa saker som vi ska göra på en lista. Ju längre listan blir, desto mer fokuserar vi på att göra de enklaste sakerna på listan och blunda för de som är mer tidsödande, tråkiga och krävande. De tråkiga sakerna på listan kommer att finnas kvar – länge, länge, länge. Statistik från undersökningsföretaget iDoneThis visar att 41 % av alla ”Att göra”-listor aldrig blir slutförda.
En annan nackdel med ”Att göra”-listor är att de inte definierar vilka saker på listan som är viktiga att göra och vilka som det är bråttom med. Vi väljer instinktivt att skjuta upp allt som är bråttom och ignorerar det som är viktigt. Det enda vi tar itu med att de enkla och rätt meningslösa sakerna som egentligen inte alls borde kvalificera sig för en sådan lista.
Den här typen av listor skapar också onödig stress. Det är ofta här som vi drabbas av ”Zeigarnik-effekten” – vi fokuserar mer på att bli irriterade och få dåligt samvete över de saker på listan som vi inte gör istället för att ta itu med dem. Fenomenet innebär att vi alltså har lättare att minnas oavslutade uppgifter än avslutade.
Lösningen är att göra upp ett schema istället för en ”Att göra”-lista.
Schemalägg saker som du prioriteringar. Finns en sak inte med på schemat, så blir den inte gjord.
Hjärngympa för seniorer❤️
Vår mest populära bok just nu
🌟 Ge din hjärna en present!
"Hjärngympa för seniorer" – boken som håller ditt sinne skarpt och livligt. Enkla och roliga övningar för ett aktivt och glädjefyllt liv! 📘
Beställ den i vår egen bokhandel till ett superpris just nu!
Här hittar du boken ...
Vår mest populära bok just nu
🌟 Ge din hjärna en present!
"Hjärngympa för seniorer" – boken som håller ditt sinne skarpt och livligt. Enkla och roliga övningar för ett aktivt och glädjefyllt liv! 📘
Beställ den i vår egen bokhandel till ett superpris just nu!
Här hittar du boken ...
LÄS OCKSÅ: Så här ska du tänka för att börja älska din egen kropp
5. Lär andra
Det absolut mest effektiva sättet att komma ihåg saker på lång sikt är att lära ut dem till andra. Orsaken är att hjärnan då har mycket lättare att registrera informationen än när vi själva läser böcker och försöker lägga informationen på minnet.
Studier har visat att:
5 % av sådant vi lär oss kommer från någon som håller föredrag.
10 % kommer från sådant som vi har lärt genom att själva läsa.
20 % kommer från sådant som vi både har läst och hört.
50 % kommer från vad vi lär oss när vi samarbetar i grupp.
75 % kommer från att praktiskt göra sådant som vi har lärt oss teoretiskt.
90 % kommer från att lära en annan människa göra samma sak som vi själv har lärt oss och använda informationen direkt.
6. Ta allt på mer allvar
Har du tänkt på varför vi sällan kommer försent till jobbet eller till ett möte på jobbet, men ofta är sena när vi ska träffa kompisar? Anledningen är enkel – vi visar mindre respekt för våra kompisar än för vår chef eftersom vi kan förlora jobbet om vi kommer försent. Våra kompisar kanske gnäller lite över sena ankomster, men det påverkar sällan vänskapen på ett sätt som kan få lika förödande konsekvenser som att förlora jobbet.
Samma sak när egentligen allt vi tar oss för – vi är betydligt mer benägna att skärpa oss, känna motivation och visa disciplin om vi ställs inför en uppgift som medför risker och allvarliga konsekvenser än om vi ska göra något som inte påverkar oss något nämnvärt eller gör att vi riskerar något betydelsefullt.
Studier har också visat att vi är tre gånger mer influerade av negativa än positiva konsekvenser. De flesta av oss är t.ex. försiktiga med sådant som kan innebära att vi förlorar mycket pengar. Risken för att förlora våra surt förvärvade slantar gör att vi skärper till oss, väger för-och nackdelar mot varandra och fokuserar på att ta rätt beslut.
Kort sagt – se till så att det finns ett riskmoment involverat i vad du ska göra, så att du sätter lite press på dig själv och inte bara slarvar bort din tid. Finns det något att förlora, så tar du också en uppgift på större allvar. Ska du göra klart en uppgift, så slå vad med en kompis om att du ska vara klar vid ett speciellt datum. Misslyckas du, så får du böta 1 000: -
Ett annat bra sätt att sätta fart på sig själv och inte bara ge upp när det tar emot är att berätta för en massa människor vad du har planerat. Låt dem följa ditt arbete, t.ex. i sociala medier. Deras förväntningar på att du ska bli klar i tid sätter en nyttig press på dig att också hålla din deadline.
Vänta ett tag …
Har du gått runt och trott att du måste vara rik, ha kontakter och födas in i rätt familj för att komma dit du vill?
För att få det du vill ha?
Du har trott fel.
I nedanstående bok (som sålt i över 36 000 exemplar i Sverige) visar författaren hur man kommer dit man vill om man inte är född med silversked i munnen. Provläs den så får du se varför den blivit så populär❤️
Framgång i livet är inte alls det de flesta tror ❤️
Här är den: Boken för dig som inte föddes med silversked i munnen och vill jämna ut spelreglerna.
En läsarröst
"Det är absolut den bästa bok jag läst i personlig utveckling. Det är bara ett fel – att den inte fanns för så där 20-30 år sedan. Men bättre sent än aldrig. Den kommer jag att läsa många gånger och även sätta i händerna på mina barn och barnbarn och förhoppningsvis se dem växa som människor några snäpp. Av din enorma bokproduktion finns det mycket att botanisera i och jag kommer säkert att bli kund och även rekommendera många av mina vänner och kunder att läsa dina böcker. STORT TACK."
Anders Klingmark, Nacka
Klicka här, provläs, läs vad andra tycker och få ett superbjudande just nu. ❤️
(Länken leder till vår egen bokhandel där du får boken 100 kronor billigare än i bokhandeln).
Här är den: Boken för dig som inte föddes med silversked i munnen och vill jämna ut spelreglerna.
En läsarröst
"Det är absolut den bästa bok jag läst i personlig utveckling. Det är bara ett fel – att den inte fanns för så där 20-30 år sedan. Men bättre sent än aldrig. Den kommer jag att läsa många gånger och även sätta i händerna på mina barn och barnbarn och förhoppningsvis se dem växa som människor några snäpp. Av din enorma bokproduktion finns det mycket att botanisera i och jag kommer säkert att bli kund och även rekommendera många av mina vänner och kunder att läsa dina böcker. STORT TACK."
Anders Klingmark, Nacka
Klicka här, provläs, läs vad andra tycker och få ett superbjudande just nu. ❤️
(Länken leder till vår egen bokhandel där du får boken 100 kronor billigare än i bokhandeln).