Tvångstankar är något som vi alla lider av – och märkligt nog är det lika vanligt att fastna i mörka tankar när livet rullar på och allt egentligen borde vara toppen som när vi får problem. Vi fokuserar helt enkelt gärna mer på negativa tankar än på positiva, oavsett hur tillvaron ser ut.
LÄS OCKSÅ OM BOKEN: Konsten att hantera superjobbiga människor
De flesta av oss skulle antagligen aldrig ta det ordet i mun och erkänna att vi är besatta av att älta negativa funderingar och vältra oss i besvikelser och gamla misslyckanden. Men besatt är ett rättvisande uttryck eftersom hjärnan fortsätter att mala de negativa tankarna om och om igen – som en gammal hackig vinylskiva om du är tillräckligt gammal för att veta vad det är. Det stora problemet med att fastna i sådana här icke-produktiva tankegångar är att de negativa tankarna blir svårare och svårare att bryta ned. De släpper helt enkelt inte självmant in förslag på lösningar och nya infall. Det negativa ältandet blir som en mur – men det går att knacka hål i den.
1. Jag kan aldrig göra någonting rätt
Det första och viktigaste steget att bli kvitt sin besatthet av negativa tankar som t.ex. ”Jag kan aldrig göra någonting rätt” är att lära sig bli uppmärksam på att du faktiskt tillåter dig själv att frossa i nedsättande tankar om dig själv. Det är inte helt lätt att stanna upp och fokusera på att inte tänka nedsättande saker om sig själv. De flesta av oss gör det så ofta – i många fall varje dag och under stora delar av dagen dessutom – att vi inte ens är medvetna om att vi tillåter de negativa tankarna att ta över helt. Det är ungefär som att bita på naglarna eller hela tiden kolla sin mobil – det är ovanor som är sitter så djupt rotade att vi inte ens tänker på att vi gör det eller hur ofta vi faktiskt gör det.
Nästa gång du hör din inre röst säga till dig själv att ”du klarar ju ingenting”, så avbryt den tvärt. Säg: ”Sluta. Jag kan om jag vill” högt. Gör det till en vana att bryta din ovana att prata skit om dig själv genom att ersätta de negativa kommentarerna med positiva. Psykologin pratar om ett relativt nytt begrepp som kallas ”självmedkänsla” – det innebär att vi tenderar att döma oss själva hårdare än vi dömer människor i vår omgivning. Det leder också till att vi sällan ger oss själva en ärlig chans att känna oss riktigt nöjda med oss själva – trots att folk runt oss kanske ger oss beröm och uppskattning och tycker att vi är duktiga, ambitiösa och trevliga.
LÄS OCKSÅ: 6 viktiga saker som du kan göra för att tänka mer positivt
Ett annat bra tips för att bli medveten om sina destruktiva tankar är att ha ett gummiband runt handleden. Så fort du märker att du börjar plåga dig själv med överdrivet självkritiska kommenterar, så ge dig själv en snärt med gummibandet.
2. Jag vet att det kommer att hända något dåligt
Det är otroligt vanligt att vi tar ut misslyckanden och annat elände i förskott, även om det inte finns några som helst tecken på att något dåligt ska inträffa. Du läser kanske i tidningen om någon som blivit svårt sjuk och tänker” Jaha, det är ju bara en tidsfråga innan jag också blir sjuk” eller tror att du också kommer att få sparken bara för att en kollega på jobbet har blivit uppsagd.
Orsaken till den här sortens tankar bottnar ofta i rädsla. Eller kanske handlar det om ren vidskeplighet – det får man förstås inte säga, men rannsaka dig själv. Och var ärlig. Sätt namn på vad du är rädd och orolig för? Finns det någon konkret grund att bygga den rädslan på eller handlar det bara om hjärnspöken? Om skrockfullt tänkande? Jo då, den moderna människan är fortfarande full av skrock och låter gamla fördomar styra och förstöra mycket.
Försöka identifiera din oro genom att fråga dig själv: ”Vad är det värsta som kan hända och vad skulle jag göra om det händer”?
Svaret är nästan uteslutande alltid ”Det kommer nog inte att hända, men om det händer så klarar jag att hantera det”.
Hjärngympa för seniorer❤️
Vår mest populära bok just nu
🌟 Ge din hjärna en present!
"Hjärngympa för seniorer" – boken som håller ditt sinne skarpt och livligt. Enkla och roliga övningar för ett aktivt och glädjefyllt liv! 📘
Beställ den i vår egen bokhandel till ett superpris just nu!
Här hittar du boken ...
Vår mest populära bok just nu
🌟 Ge din hjärna en present!
"Hjärngympa för seniorer" – boken som håller ditt sinne skarpt och livligt. Enkla och roliga övningar för ett aktivt och glädjefyllt liv! 📘
Beställ den i vår egen bokhandel till ett superpris just nu!
Här hittar du boken ...
3. Jag kan ändå inte sluta oroa mig
Det pratas mycket om ”Mindfullness”, men det är inte bara ett flummigt modeord. Egentligen är det inte särskilt viktigt vad man kallar det – det viktiga är att hitta ett sätt att avbryta sin oro på genom att lära sig styra sina tankar. Mycket av dem oro vi slösar värdefull tid och energi på är negativa tankar som fungerar som ett slags ”autopilot”. Vi ”känner” oro utan att tänka på om den oro är verklig eller bara påhittad och oberättigad.
Titta närmare å hur din vardag ser ut. Det mesta vi gör är sådant vi gör av gammal vana. Vi tänker inte så mycket på vad vi gör – vi duschar och borstar tänderna, gör frukost, hämtar och lämnar på dagis, åker till jobbet, handlar, lagat middag, kolla mobilen, ser på TV och nattar barnen. Det är givetvis inget fel i rutiner. Mycket av det vi gör är sådant som krävs för att få vardagspusslet att gå ihop.
Men öva dig själv på att bryta vanorna ibland. Det kan räcka med att du tar en helt ny väg till jobbet – eller varför inte tar ledigt en dag mitt i veckan och gör en utflykt med ditt barn till ett museum?
Gör det till en vana att använda fler sinnesintryck för att uppleva din vardag på ett nytt sätt. Utmana dina vanor.
När du äter, så ät långsamt en dag. Fokusera på dofterna och smaken istället för att bara fylla magen. Detaljer är viktiga – och något som vi nuförtiden är alldeles för stressade för att uppmärksamma och uppskatta.
LÄS OCKSÅ OM BOKEN: Stå på dig - annars gör någon annan det
Det viktiga är du vågar slå av autopiloten då och då – det ger dig mod och kraft att våga tänka lite mer självständigt och samtidigt ifrågasätta din oro.
Du blir helt enkelt mer medveten om vad du gör och varför du gör det – och hur du tänker och varför du tänker som du gör.
En del kallar det här ”Mindfulness”.
4. Varför kan jag inte känna mig nöjd och glad?
Lösningen är att försöka hitta roten till dina oroskänslor. Grunden till många negativa tankar är att vi ältar gamla misstag och oroar oss för vad som kanske kan hända i framtiden.
När du märker att dina tankar börja vandra och då gärna söker sig till negativa minnen eller oro för framtiden, så kan du använda det där gummibandet runt handleden för att avbryta de funderingarna och istället styra tillbaka tankarna till nuet. Inse att du varken kan påverka det förflutna eller framtiden. Det är här och nu som du kan ta kontroll av.
Fråga dig själv: ”Kan jag göra någonting åt det här nu”?
Är svaret ”nej”, så släppa taget och gå vidare.
Är svaret ”ja”, så vet du förmodligen också vad du kan göra för att få bukt med problemet.
Men tillåt dig också att känna dig arg och ledsen ibland. Ibland behöver det inte finnas några stora, omvälvande orsaker bakom varför vi känner oss deppiga eller arga. Acceptera känslan som sådan och tillåt dig själv att känna och leva ut den känslan.
Och en sak till!
Det finns ju alltid en risk att den här typen av artiklar blir flummiga eller klämkäcka, men du som känner oss vet ju att vi inte släpper sånt över tröskeln här.
Vår mest populära bok om att få ett nytt lyft ser du nedan. Den är full av inspirerande, konkreta råd som hjälper dig att få ny energi och fortsätta framåt. En energikick att plocka fram när du behöver den ❤️
Hur du motiverar dig själv när allt suger❤️
En läsarröst
"Jag älskar den här boken. Författaren är ingen klämkäck "lyckoperson" utan en varm och stadig hand som visar vägen ut för den som känner sig nere. Och så är han rolig också. Man får skratta."
Annelie S, Lidköping
Klicka här, läs vad andra tycker och få ett superbjudande just nu. ❤️
(Länken leder till vår egen bokhandel där du får boken minst 90 kronor billigare än i bokhandeln).
En läsarröst
"Jag älskar den här boken. Författaren är ingen klämkäck "lyckoperson" utan en varm och stadig hand som visar vägen ut för den som känner sig nere. Och så är han rolig också. Man får skratta."
Annelie S, Lidköping
Klicka här, läs vad andra tycker och få ett superbjudande just nu. ❤️
(Länken leder till vår egen bokhandel där du får boken minst 90 kronor billigare än i bokhandeln).