
Att hantera övergivenhetskänslor från barndomen kan vara en utmanande men viktig process för att främja ditt välbefinnande som vuxen. Här är några steg som kan hjälpa dig att bearbeta och hantera dessa känslor:
1. Självmedvetenhet
Börja med att öka din medvetenhet om dina övergivenhetskänslor och hur de påverkar dig. Försök att identifiera specifika händelser eller mönster från din barndom som kan ha bidragit till dessa känslor.
2. Sök professionell hjälp
Att arbeta med en terapeut eller rådgivare med erfarenhet av barndomstrauma kan vara oerhört fördelaktigt. De kan hjälpa dig att utforska dina känslor, identifiera underliggande orsaker och utveckla strategier för att hantera dem.
3. Uttryck dina känslor
Att prata om dina övergivenhetskänslor med någon du litar på kan vara befriande. Det kan vara en vän, familjemedlem eller terapeut. Att uttrycka dina känslor och erfarenheter högt kan hjälpa dig att befria dig från dem.
4. Lär dig att förlåta
Förlåtande, både för dig själv och för dem som kan ha bidragit till dina övergivenhetskänslor, kan vara en kraftfull steg mot läkning. Det handlar inte nödvändigtvis om att rättfärdiga andras handlingar, utan om att släppa taget om ilska och bitterhet som kan hålla dig tillbaka.

Duger jag? Så bygger du självkänsla i en värd som tjänar på din osäkerhet
I en värld där vi ständigt jämför oss med perfekta flöden och ouppnåeliga ideal är det lätt att känna sig otillräcklig. Duger jag? hjälper dig att bryta jämförelsefällan, bygga en självkänsla som inte vacklar och hitta ditt eget värde – bortom sociala medier och yttre krav. Det är dags att sluta fråga om du räcker till och istället inse hur mycket du har att ge, precis som du är.❤️
🌿Den här boken är för dig som:
- Någonsin har känt att du inte räcker till.
- Har fastnat i jämförelsefällan och vill ta tillbaka kontrollen.
- Vill bygga en självkänsla som inte påverkas av yttre ideal.
Klicka här och provläs boken.
(Länken leder till förlagets egen bokhandel där du alltid får det bästa erbjudandet).
5. Bygg upp självkänslan
Arbeta med att stärka din självkänsla och självförtroende. Positive affirmationer och att uppmuntra dig själv kan vara till hjälp. Utmana negativa självbilder som kan ha utvecklats på grund av övergivenhetskänslor.
6. Bygg stödjande relationer
Skapa sunda och stödjande relationer med människor som värdesätter och stöttar dig. Att omge dig med människor som ger dig kärlek och acceptans kan hjälpa till att motverka övergivenhetskänslor.
7. Fokusera på personlig tillväxt
Använd dina erfarenheter för personlig tillväxt och utveckling. Målet är att inte låta dina övergivenhetskänslor definiera dig, utan istället använda dem som bränsle för att bli starkare och mer självmedveten.
Nästa steg
Om du vill utforska ämnet övergivenhet ytterligare och få praktiska råd om hur du kan hantera dessa känslor, kan du överväga att läsa boken "Hur du blir din egen bästa vän". Denna bok ger insikter om självkärlek och självacceptans, vilket kan vara en viktig del av att hantera övergivenhetskänslor från barndomen.