Kommer du ihåg hur lättad du blev när barnmorskan i samma ögonblick som ditt barn kom till världen kom fram till dig och räckte över den tjocka instruktionsbok som alla nyblivna föräldrar får och sa:
-”Varsågod. Här är allt du behöver veta, punkt för punkt, hur du ska göra för att fostra ditt barn till en lycklig, trygg och självständig individ”.
Minns du att du bläddrade igenom boken och blev så glad när du i slutet också hittade ett särskilt kapitel med smarta lösningar på exakt vad man som mamma eller pappa ska göra när saker och ting inte riktigt blir som det är tänkt och planerat?
Inte?
Hmm … Så du fick inte heller en sådan bok?
Undrar varför.
Kan det kanske bero på att en sådan bok inte existerar?
Grattis och välkommen till den bistra verkligheten. Här får var och en lära av sina egna misstag och så ska det ju förstås också vara. Att fostra ett barn är en lång och dynamisk process där vi lär, men också lär av, våra barn.
Glöm den inställningen som många föräldrar verkar ha, att man skickar ungarna till skolan när de fyllt sju och sedan hämtar man ut dem när de tagit studenten, välutbildade och fix färdiga som nya, välkammade skattebetalare. Riktigt så enkelt är det ju inte, även om det finns många som tycks tro det och häpnar över att livet plötsligt sätter en käpp i hjulet och ger oss bakläxa som mamma eller pappa. Som förälder finns det massor du kan göra för att ge ditt barn en bra start, inte minst när det gäller att redan tidigt ge dem förutsättningarna för att utveckla en bra, hälsosam självinsikt och ett gott självförtroende, så häng med nu.
15 oslagbara tips på hur du tidigt ger ditt barn förutsättningar till ett gott självförtroende
1. Ditt barn är inte du. Han eller hon är inte en mini-version av dig själv som föds med samma drömmar och förutsättningar som du. Ju tidigare du inser det, desto bättre både för dig och för ditt barn.
Ge ditt barn tid, det är den största gåva du kan ge till en annan människa. Tid och uppmärksamhet. Lyssna på vad han eller hon säger. Var lyhörd. Inse att du måste förtjäna ditt barns respekt, det är inget som du automatiskt får bara för att du är mamma eller pappa.
Ge barnet utrymme att upptäcka sina egna talanger och behov.
Försök inte att flytta över dina egna misslyckade drömmar om att bli fotbollsproffs eller ballerina på ditt barn. Det är dömt till att misslyckas.
2. ”Trotsåldern” är den tid som de flesta föräldrar fruktar mest och skräckhistorierna är många. Egentligen borde det vara en tid att omfamna eftersom ditt barn då utmanar både sig själv och sitt kunnande och hela sin omvärld. Det är då de vägrar lyssna på våra förmaningar och istället vrålar ”jag kan, jag kan, jag kan”! Det är den tid i livet som vi är allra mest motiverade att upptäcka och lära, vi är villiga att försöka och försöka igen om vi stöter på motstånd. Uppmuntra därför ditt barn att våga ta lite risker för att fortsätta tro på sig själv och på sin egen förmåga att stå upp för sig själv som en egen individ. Förklara att man kan om man vill, men att man aldrig ska trampa på andra för att nå det man vill nå. Att visa hänsyn och respekt är viktigt, men man behöver inte be om ursäkt för att man vill någonting. Så länge det inte finns någon risk för att barnet skadas, är det bara nyttigt att låta dem stångas lite med världen. Det kommer de att ha stor nytta av senare i livet.
LÄS OCKSÅ: Experten: Så gör du för att bli med barn - snabbt
3. Förklara att man får ha hur vilda och galna drömmar som helst, det är särskilt viktigt när barnet hamnar i skolan och fröken säger att; ”nej, lille vän. Du kan inte bli astronaut. Du är ju bara sju år och bor i Blomstermåla. Vem har hört talas om någon från Blomstermåla som har blivit astronaut”? Det är då ditt barn ska vara så trygg i sig själv så att han säger ”Nähä, men då får väl jag bli den förste astronauten från Blomstermåla”!
Berätta hur viktigt det är att sätta upp mål i livet och att se till så att de är så realistiska att de motsvarar deras förväntningar. Att bli astronaut kan ju låta långsökt, men vad är det som säger att man inte kan lyckas med det - även om man råkar bo i Blomstermåla?
4. Slösa med beröm och fokusera på vad barnet gör bra istället för att peka på hans eller hennes brister. Fira alla små framsteg, så förlorar motgångarna snabbt sin styrka och hinner då aldrig växa till ett problem.
5. Uppmuntra ditt barn till att våga prata om hur han eller hon känner sig. Ta dig tid till att lyssna. Varför är han eller hon rädd? Vad är det som känns farligt, obehagligt eller svårt? Att så tidigt som möjligt ge ett barn tid till att lära sig klä sina känslor i ord kommer att underlätta enormt när han eller hon blivit större. Om ditt barn vet vad det är som bekymrar honom eller henne och hon eller han eller han kan förklara det, så är halva segern redan vunnen!
Hjärngympa för seniorer❤️
Vår mest populära bok just nu
🌟 Ge din hjärna en present!
"Hjärngympa för seniorer" – boken som håller ditt sinne skarpt och livligt. Enkla och roliga övningar för ett aktivt och glädjefyllt liv! 📘
Beställ den i vår egen bokhandel till ett superpris just nu!
Här hittar du boken ...
Vår mest populära bok just nu
🌟 Ge din hjärna en present!
"Hjärngympa för seniorer" – boken som håller ditt sinne skarpt och livligt. Enkla och roliga övningar för ett aktivt och glädjefyllt liv! 📘
Beställ den i vår egen bokhandel till ett superpris just nu!
Här hittar du boken ...
6. Ansträng dig för att vara en bra förebild. Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör. Om du är grinig och oföretagsam kan du inte förvänta dig att ditt barn ska vara glad, ambitiös och kreativ. Det är lönlöst att försöka inspirera ditt barn till att utmana världen och förverkliga sina drömmar om du själv bara ligger på soffan och glor på TV.
7. Lär ditt barn att upptäcka hur viktigt det är att läsa böcker. Att läsa berikar livet enormt mycket, inte bara i fråga om att öka sitt ordförråd och att lära sig uttrycka sig bättre. Böcker är en magisk källa till inspiration, kunskap och äventyr som kan öppna dörrar till allt vad världen har att erbjuda. Det skänker också nyttiga insikter i andra människors liv och tankar, skapar förståelse för andra kulturer och uppskattning för andra livsstilar.
8. Uppmuntra ditt barn att vara stolt över sina talanger och utnyttja dem på bästa sätt. Förklara samtidigt att det är lönlöst att jämföra sig med andra. Livet handlar inte om att tävla. Det går ut på att bli så bra du själv kan bli. Somliga människor kan vara bättre än andra på att göra vissa saker, men ingen är bättre än någon annan – bara annorlunda.
9. Lär ditt barn tidigt att det är okej att bryta mönster och vanor. Det är inte farligt att söka alternativa lösningar på saker och ting. Alla människor behöver inte stöpas i samma form. Det här brukar bli aktuellt i skolan där alla barn förväntas komma fram till ett svar på en fråga genom att söka svaret på samma sätt som alla andra. Förklara att man får vara kreativ och söka egna vägar. Uppmuntra dem till att ifrågasätta och bejaka sin nyfikenhet. Säg inte instinktivt nej (”du kan inte”) när ditt barn vill prova något. Låt honom eller henne försöka. Kritisera inte heller när det kanske inte blir så bra som barnet kanske hade hoppats eller trott. Förklara att det enda sättet man kan bli bra på något, är att göra samma sak flera gånger.
LÄS OCKSÅ: Barn och skilsmässa - vi har samlat våra bästa tips och råd
10. Vi har gjort det till en ful vana att hellre kritisera än lyfta fram det som faktiskt är bra. Tänk på att beröm lyfter och kritik sänker, så om du ska kritisera så var saklig och konkret. Förklara att alla gör fel ibland och att det inte finns några perfekta människor. Kritisera aldrig ditt barn framför andra, det spelar ingen roll om det är vuxna eller barn. Att göra fel är bara ett sätt på vägen till att lära sig göra rätt.
Samma sak när det gäller beröm – var specifik. Säg inte bara till ditt barn att han eller hon var duktig. Förklara på vilket sätt barnet var duktigt. Då blir det också lättare för barnet att göra det ”duktiga” till en vana.
11. Skit i vad andra föräldrar och familjer gör. Jämför inte. Sätt egna regler som passar för din familj eller för ditt barn. Och var konsekvent. Barn behöver höra att nej verkligen är nej. Visa tydligt när du menar allvar och när det finns utrymme för att vara lite flexibel. Återigen – var konsekvent!
12. Världen är inte rättvis och du kan inte skydda ditt barn mot allt. Inse det och var inte rädd för att prata med honom eller henne om lite jobbiga saker. Låt bli att vara överbeskyddande och markera det redan tidigt.
Ta ett barn som springer lite för fort och ramlar som exempel. Titta hur barnet instinktivt vänder blicken mot mamma eller pappa precis innan barnet bestämmer sig för hur det ska hantera fallet. Om föräldern blixtsnabbt kommer på benen och förskräckt börjar oja sig om hur det gick, kommer barnet garanterat att börja gråta. Om mamma eller pappa däremot lugnt sitter kvar och säger ”Upp igen, det var inte så farligt”!, är chansen stor att barnet snabbt kommer på benen igen och fortsätter leka som om ingenting hade hänt. Det jag försöker säga är att inte uppförstora bagateller i onödan. Det sänker bara självkänslan hos ditt barn. Det bästa du kan göra för att stärka ditt barns självförtroende är inte att utkämpa deras strider, utan att ge dem stöd och uppmuntran att själva våga slåss. (Ja, kanske inte slåss i bokstavlig mening, då).
13. Acceptera att ditt barn inte alltid vill ha dina råd. Låt honom eller henne få utrymme att bilda sig en egen uppfattning om saker och ting och skaffa sig egna erfarenheter genom att göra egna misstag och lära av dem, men förklara att du alltid finns där om ditt barn behöver stöd eller råd. Visa att du tror på ditt barn och gör det när han eller hon behöver höra det som mest.
14. Har du mer än ett barn, så jämför dem inte med varandra. Även om de växer upp under samma tak och under samma yttre förhållanden, handlar det ändå om två olika individer med olika förutsättningar, behov och drömmar. Respektera att de måste få vara olika och behöver hitta sina egna vägar. Ge dem allt stöd och uppmuntran du kan för att de ska våga utvecklas till självständiga individer med ett eget syfte och ett eget mål.
15. Inse att det som var rätt och fungerade när du växte upp inte nödvändigtvis behöver vara rätt och fungera nu. Världen förändras hela tiden och vi behöver förändras med den. Gamla regler behöver göras om. Gamla attityder, värderingar och problemlösningar likaså.
Och en sak till!
Nedanstående bok ger dig massor av tips om hur du kan hjälpa ditt barn att få bättre självförtroende och starkare självkänsla.
Provläs den så får du se själv. ❤️
Så ger du ditt barn ett fantastiskt självförtroende❤️
En läsarröst
"Åh, vilken bra bok Thomas har skrivit. Vi har haft en väldigt blyg liten tjej länge och med alla bra övningar och tips i boken så börjar hon öppna upp sig. Tack för en fantastisk bok!"
Petra Nilsson, mamma till Emma
Klicka här, provläs, läs vad andra tycker och få ett superbjudande.
(Länken leder till vår egen bokhandel där du just nu får boken 100 kronor billigare än i bokhandeln).
En läsarröst
"Åh, vilken bra bok Thomas har skrivit. Vi har haft en väldigt blyg liten tjej länge och med alla bra övningar och tips i boken så börjar hon öppna upp sig. Tack för en fantastisk bok!"
Petra Nilsson, mamma till Emma
Klicka här, provläs, läs vad andra tycker och få ett superbjudande.
(Länken leder till vår egen bokhandel där du just nu får boken 100 kronor billigare än i bokhandeln).